Dat valide sporters hun spieren warm kunnen houden met een verwarmde sportbroek, is al langer bekend sinds Gerbing TeamNL in Sochi2014 van elektrisch verwarmde broeken heeft voorzien. Nieuw is dat ook de Paralympische handboogschutters ondersteuning krijgen!

“Als wij buiten wedstrijden hebben op de 70 meter en 50 meter schietbaan, wordt er door sporters vaak kou geleden”, zegt Pier Elzinga, bondscoach van de Nederlandse handboogbond. “Ik had al wat rondgekeken en uiteindelijk kwam ik uit bij sportkoepel NOC*NSF, die ons wees op het bedrijf dat elektrisch verwarmde kleding maakte, en ook in samenwerking met NOC*NSF een elektrisch verwarmde sportbroek had gemaakt voor het Nederlandse Olympische wintersportteam in Sochi”.

“Wij zijn blij dat wij als paralympisch handboogschuttersteam mee mogen werken aan een elektrisch verwarmde broek voor minder validen”, zegt Phillip Bottomley, die een 4e plaats behaalde op het paralympisch tournooi in Londen2012. “De eerste verbeterpunten gaan al doorgevoerd worden aan de standaard binnenbroek die Gerbing in het assortiment reeds voert. Omdat wij de hele dag in de stoel zitten, mogen wij niet op iets verhard zitten. Dit kan enorme blessures geven, waardoor wij maandenlang uit de roulatie zijn. De oplossing werd door Gerbing meteen aangedragen, om de verbindingsdraden anders door de 12volt verwarmde binnenbroek te laten lopen”. De verwarmde broek wordt aangesloten op een krachtige 12 volt Lithiumbatterij.

“De eerste keer dat wij de broek voelden, waren we enórm verrast door de warmteafgifte”, verteld handboogschietster Ingrid Peijer enthousiast. We kunnen dan ook niet wachten om met de definitieve versie in de buitenlucht te gaan schieten. In de koudere maanden schieten wij binnen op de 18 meter baan, terwijl de wedstrijden op een 50 of 70 meterbaan worden gedaan. Je kan je natuurlijk goed voorstellen dat als wij meer buiten kunnen trainen, de medaillekansen in Rio2016 wel zullen groeien. In de topsport tellen de details, dus dit zou wel eens nét de doorslag kunnen worden”.

“Het is jammer dat we niet met verwarmde handschoenen kunnen schieten”, zegt Pier Elzinga lachend. “Maar gelukkig kunnen wij als coaches wél een verwarmd vest aan. Om de grootste kou op te vangen is het belangrijk om het bovenlichaam warm te houden. Daarmee vergroot je de bloedtoevoer naar de uiteinden van het lichaam: de handen en voeten”.